• ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ SYRAH ‘’ΧΕΛΩΝΑ’’ Ερυθρός, Τοπικός Οίνος Φλώρινας

 

Αμπελουργός: Μάκης Μαυρίδης.
Οινολόγος – Οινοποιός: Άγγελος Ιατρίδης.
Γεωπόνος-Ειδ.Αμπελουργίας:  Dr Στέφανος Κουντουράς.
Ποικιλιακή Σύνθεση: Syrah 100%,
Περιοχή: ‘’Χελώνες’’, αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου.
Αμπελώνας:  Γραμμικός ιδιόκτητος αμπελώνας 650 στρεμμάτων σε υψόμετρο 620-710 μέτρα. Το αμπελοτεμάχιο ‘’χελώνες’’, που βρίσκεται εντός του ενιαίου ιδιοκτήτου αμπελώνα, βρίσκεται σε υψόμετρο 670 μέτρων, με βορειοδυτικό προσανατολισμό, βλέποντας το όρος ‘’Βόρας’’.
Έδαφος: Αμμώδες - αμμοαργιλώδες με άριστη αποστράγγιση.
Κλίμα:  Ημι-ηπειρωτικό με σημαντικές χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με ψυχρές νύχτες. Συχνή εμφάνιση βορειοδυτικών ανέμων, απουσία ανοιξιάτικου παγετού.
Τρύγος:  Συλλογή σε μικρά κιβώτια σε ατμόσφαιρα ελεγχόμενης ψύξης 8oC.
19 Σεπτεμβρίου.
Απόδοση:  420 κιλά ανά στρέμμα.
Οινοποίηση:  Αποβοστρύχωση, απουσία θλιπτηρίου, κρύοεκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, παραμονή του κρασιού για τρεις μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.
Παλαίωση: Παλαίωση αρχικά για εννέα μήνες σε επιλεγμένα Γαλλικά δρύινα λεπτόκοκκα βαρέλια ‘’μετρίου’’ καψίματος και στην συνέχεια για δέκα πέντε μήνες στην φιάλη προ της διάθεσης στην αγορά.
Αναλυτικά χαρακτηριστικά:  Αλκοολικός Tίτλος: 14% vol., Ολική Οξύτητα: 6,4 g/l, Ανάγοντα Σάκχαρα: 2,7 g/l, pH: 3,37.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:  Λαμπερό, βαθύ ρουμπινί χρώμα με βιολετί ανταύγειες. Έντονο και πολύπλοκο μπουκέτο, γήινο, με νότες κόκκινων φρούτων, αποξηραμένου δαμάσκηνου και πιπεριού. Γεύση γενναιόδωρη, βελούδινη, στρογγυλή,  ισορροπημένη, μεστή, με νότες βανίλιας, ξύλου και μόκας. Στο τελείωμά του, ο ερυθρός ΑΛΦΑ SYRAH χαρακτηρίζεται από τη θέρμη και τη διακριτική τανικότητά του, τη μακρά παραμονή των αρωμάτων του στα οποία κυριαρχεί η καραμέλα βουτύρου. Ένας εξαιρετικός οίνος παλαίωσης.
Γευστική αρμονία:  Σε θερμοκρασία δωματίου είναι ο ιδανικός σύντροφος πλούσιων εδεσμάτων. Πλούσια κόκκινα κρέατα και κυνήγι, ψητά ή με πλούσιες σάλτσες, γλυκές ή πικάντικες, μπούτι αρνίσιο, φιλέτο μοσχαρίσιο ή και κυνήγι (ζαρκάδι, αγριογούρουνο). Κρεατόπιτες καθώς και ώριμα τυριά όπως Γραβιέρα Κρήτης, Καλαθάκι Λήμνου, Μπάτζος ή Κεφαλογραβιέρα σαχανάκι. Brie, Camembert. Parma Ham. Συνιστάται η μετάγγισή του στην ειδική καράφα.

 

 

primi sui motori con e-max

Επιλέξτε γλώσσα: