• ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ Λευκό, Sauvignon Blanc Τοπικός Οίνος Φλώρινας

 

Αμπελουργός: Μάκης Μαυρίδης
Οινολόγος – Οινοποιός: Άγγελος Ιατρίδης
Γεωπόνος-Ειδ.Αμπελουργίας:  Dr Στέφανος Κουντουράς
Ποικιλιακή Σύνθεση: Sauvignon Blanc 100%
Περιοχή: «Παιδιά – Αλφέτα», αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου
Αμπελώνας:  Γραμμικός Ιδιόκτητος αμπελώνας 670 στρεμμάτων σε υψόμετρο 620-710 μέτρα.
Έδαφος: Αμμώδες – αμμοαργιλώδες με άριστη αποστράγγιση.
Κλίμα:   Ημι-ηπειρωτικό με σημαντικές χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με ψυχρές νύχτες. Συχνή εμφάνιση βορειοδυτικών ανέμων, απουσία ανοιξιάτικου παγετού.
Αρκετά δροσερή χρονιά χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της βλαστικής περιόδου με αποτέλεσμα να έχουμε ικανοποιητικά μεγάλο βλαστικό κύκλο και να επιτύχουμε, με θυσίες στην ποσότητα ένα υψηλό ποιοτικό αποτέλεσμα που δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλαμε σε αυτή την δύσκολη αλλά προκλητική χρονιά. Τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα του μικροκλίματος του αμπελώνα μας, σε τέτοιες δύσκολες χρονιές δικαιώνουν την επιλογή μας για την περιοχή αυτή.
Τρύγος:  7-15 Σεπτεμβρίου.
Απόδοση:  630 κιλά /στρέμμα
Οινοποίηση:  Προζυμωτική  εκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, παραμονή του κρασιού για τρεις μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.
Αναλυτικά χαρακτηριστικά:  Αλκοολικός Τίτλος: 13% vol., Ολική Οξύτητα: 6,1 g/l, Ανάγοντα Σάκχαρα: 3,3 g/l, pH: 3,4.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:  Κρυστάλλινο και λαμπερό με υποκίτρινο χρώμα, με πρασινωπές ανταύγειες. Μύτη έντονη και πλούσια, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα, εσπεριδοειδών, φρούτων του πάθους, λίτσι και με γλυκιά χροιά πεπονιού. Στο στόμα είναι αρκετά γεμάτο, ηδύ, λιπαρό, με εξαιρετική ισορροπία-δροσιά και φινέτσα. Ζωηρή επίγευση που συντελεί στη μακρά παραμονή των αρωμάτων.
Γευστική αρμονία: Δροσερό (12ºC), πίνεται μόνο του ή ως απεριτίφ. Συνοδεύει εξαιρετικά σαλάτες (μαρούλι με ροκφόρ, γλιστρίδα με τομάτες, ζαμπόν και γκούντα), ζυμαρικά με λευκή σάλτσα και μπρόκολα-σπαράγγια, οστρακοειδή, θαλασσινά, λευκά κρέατα με αρωματικά (δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη), κοτόπουλο με σπανάκι, κατσικίσια μαλακά τυριά, κασέρι, γλυκό μανούρι, κάποια επιδόρπια (τάρτα λεμονιού, μηλόπιτα, σορμπέ), φρέσκα φρούτα και ιδίως πεπόνι.

 

 

primi sui motori con e-max

Επιλέξτε γλώσσα: