• ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ "ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ"

 

Ερυθρός
Ο.Π.Α.Π ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ


Αμπελουργός: Μάκης Μαυρίδης.
Οινολόγος – Οινοποιός: Άγγελος Ιατρίδης.
Γεωπόνος-Ειδ. Αμπελουργίας:  Dr Στέφανος Κουνδουράς.
Ποικιλιακή Σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%.
Περιοχή: ‘’Σκαντζόχοιρος’’ αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου.
Αμπελώνας:  Γραμμικός ιδιόκτητος αμπελώνας 650 στρεμμάτων σε υψόμετρο 620 - 710 m. Το αμπελοτεμάχιο ‘’σκαντζόχοιρος, που βρίσκεται εντός του ενιαίου ιδιοκτήτου αμπελώνα, βρίσκεται σε υψόμετρο 690 μέτρων, με βόρειο προσανατολισμό, βλέποντας την λίμνη των ‘’Πετρών’’ και το όρος ‘’Βόρας’’.
Έδαφος: Αμμώδες - αμμοαργιλώδες με άριστη αποστράγγιση.
Κλίμα:  Ημι-ηπειρωτικό με σημαντικές χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με δροσερές νύχτες. Συχνή εμφάνιση βορειοδυτικών ανέμων, απουσία ανοιξιάτικου παγετού.
Τρύγος:  Συλλογή σε μικρά κιβώτια σε ατμόσφαιρα ελεγχόμενης ψύξης 8oC.
Απόδοση:  430 κιλά ανά στρέμμα.
Οινοποίηση:  Προζυμωτική εκχύλιση σε αδρανές περιβάλλον, αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, παραμονή του κρασιού για οχτώ μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.
Παλαίωση: Παλαίωση αρχικά για εννέα μήνες σε επιλεγμένα Γαλλικά δρύινα βαρέλια μεσαίου πορώδους ‘’λευκού’’ καψίματος και στην συνέχεια για δέκα τέσσερεις μήνες στην φιάλη προ της διάθεσης στην αγορά.
Αναλυτικά χαρακτηριστικά:  Αλκοολικός Τίτλος: 14% vol., Ολική Οξύτητα: 6,7 g/l,  Ανάγοντα Σάκχαρα: 3 g/l/ pH: 3,38
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:  Βαθύ κόκκινο χρώμα. Σύνθετο μπουκέτο με χαρακτηριστικά αρώματα λουλουδιών και καρυκευμάτων (βανίλια, πιπέρι, γαρίφαλο), με τόνους ώριμου βατόμουρου, αποξηραμένης ντομάτας με τόνους δέρματος.  Γεμάτο στόμα, με άρωμα βανίλιας, πλούσια δομή, ισορροπημένη οξύτητα και νότες καλοδουλεμένου βαρελιού, στην επίγευση έντονο άρωμα κυδωνιών.
Γευστική αρμονία:  Σε θερμοκρασία δωματίου ταιριάζει άριστα με ζουμερά ψητά κρέατα και λουκάνικα, κόκκινες ψητές πιπεριές, λαγό στιφάδο, κρεατόπιτες και χωριάτικες πίττες εν γένει. Μοσχάρι ή χοιρινό κοκκινιστό, Ώριμα πικάντικα τυριά Αρνί στο φούρνο. Διεθνείς κουζίνες με μπαχαρικά (Ινδική, Κινεζική). Συνιστάται η μετάγγισή του στην ειδική καράφα.

 

 

primi sui motori con e-max

Επιλέξτε γλώσσα: