• ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΡΟΖΕ Τοπικός Οίνος Φλώρινας

 

Αμπελουργός: Μάκης Μαυρίδης.
Οινολόγος – Οινοποιός: Άγγελος Ιατρίδης.
Γεωπόνος-Ειδ.Αμπελουργίας:  Dr Στέφανος Κουντουράς.
Ποικιλιακή Σύνθεση: Ξινόμαυρο 50%, Syrah 50%.
Περιοχή: ‘’Χελώνες’’ & “Σκαντζόχοιρος’’ αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου.
Αμπελώνας:  Γραμμικός ιδιόκτητος αμπελώνας 670 στρεμμάτων σε υψόμετρο 620-710 μέτρα. Το αμπελοτεμάχιο ‘’χελώνες’’, που βρίσκεται εντός του ενιαίου ιδιοκτήτου αμπελώνα, βρίσκεται σε υψόμετρο 670 μέτρων, με βορειοδυτικό προσανατολισμό, βλέποντας το όρος Βόρας, ενώ το αμπελοτεμάχιο ‘’σκαντόχοιρος’’, πάντα εντός του ενιαίου ιδιόκτητου αμπελώνα βρίσκεται σε υψόμετρο 690 μέτρων, με βόρειο προσανατολισμό, βλέποντας την λίμνη των πετρών και το όρος Βόρας.
Έδαφος: Αμμώδες - αμμοαργιλώδες με άριστη αποστράγγιση.
Κλίμα:  Ημι-ηπειρωτικό με σημαντικές χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με ψυχρές νύχτες. Συχνή εμφάνιση βορειοδυτικών ανέμων, απουσία ανοιξιάτικου παγετού.
Τρύγος:  Συλλογή σε μικρά κιβώτια σε ατμόσφαιρα ελεγχόμενης ψύξης 8oC.
Απόδοση:  425 κιλά ανά στρέμμα (μέσος όρος).
Οινοποίηση:  Αποβοστρύχωση, απουσία θλιπτηρίου. Παραμονή για λίγες ώρες με τα στέμφυλα και κρύοεκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Στην συνέχεια αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, παραμονή του κρασιού για τρεις μήνες στις λεπτές οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.
Αναλυτικά χαρακτηριστικά:  Αλκοολικός Tίτλος: 13,5% vol., Ολική Οξύτητα: 5,1 g/l, Ανάγοντα Σάκχαρα: 3 g/l, pH: 3,6.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:  Χρώμα έντονο ροζέ με ανταύγειες saumon. Μύτη φρουτώδης με πλούσια αρωματική έκφραση.  Ιδιαίτερα ισορροπημένο στόμα, αρκετά γεμάτο, λιπαρό, με εκφραστική επίγευση.
Γευστική αρμονία:  Σερβίρεται στους 10 – 12ο C. Άψογος συνοδός της τυπικής καλοκαιρινής κουζίνας της Ελληνικής υπαίθρου. Ωμές ανάμεικτες σαλάτες, μελιτζάνες ψητές με φέτα και ελαιόλαδο, πλήθος τυπικών Ελληνικών καλοκαιρινών ορεκτικών, τάρτες λαχανικών ή πουλερικών με λαχανικά, το κλασικό μπριάμ, λαδερά φαγητά κλπ. Επίσης συνδυάζεται με πίτσα και κατσικίσια τυριά, κυρίως φρέσκα.

 

 

primi sui motori con e-max

Επιλέξτε γλώσσα: